Laatste versie: 0.49b
 Deutsch English Franšais Hebrew Chinese Traditional Spanish Italian Polish Lithuanian Estonian Danish Swedish Dutch (Netherlands) Portuguese (Brazil) Czech Portuguese - Portuga Russian Catalan Turkish Finnish Romanian Greek Serbian Chinese Simplified Get eMule at SourceForge.net. Fast, secure and Free Open Source software downloads


Netwerk Gids HelpNAV
Vanaf versie v.42.1 kent eMule twee verschillende netwerken - het klassieke op servers gebaseerde eD2k netwerk en een volledig nieuw serverloze structuur gebaseerd op Kademlia.
In essentie hebben beide netwerken dezelfde functies. Ze bieden beide afzonderlijke manieren om andere gebruikers of bestanden te zoeken die u wilt downloaden.

De basis
Bestands herkenning
Alle bestanden worden een hash waarde gegeven. Deze hash is een combinatie van cijfers en letters om het bestand exact te identificeren. Zeer veel bestandsnamen kunnen geassocieerd zijn met een bestand, maar dit verandert niets aan de hash waarde van het bestand. Dit stelt iedere gebruiker in staat om alle bronnen voor een bepaald bestand te vinden, ongeacht welke naam het bestand is gegeven door de gebruiker.
Bovendien worden bestanden opgesplitst in stukken data van 9.28 MB. Elk deel krijgt ook een hash waarde. Een bestand van 600 MB zou bijvoorbeeld 65 delen bevatten. Elk deel wordt dan een hash waarde gegeven. Dan wordt de bestands hash gemaakt van deze deel hashes om gebruikt te worden op de netwerken.

Andere clients herkennen
Net als de bestands hash krijgt elke gebruiker op het netwerk een unieke en permanente gebruikers hash. Deze gebruikers identificatie is zeer hoog beveiligd door een publieke / privé sleutel herkenning om misbruik te voorkomen.

Downloaden van Data
Het is belangrijk om te begrijpen dat het daadwerkelijke downloaden met eMule niet beïnvloedt wordt door de keuze van het netwerk. De netwerk structuur hangt alleen samen met het zoeken naar bestanden en het vinden van gebruikers die bronnen zijn voor een bestand.
Zodra een bron is gevonden maakt uw client er verbinding mee. De bron reserveert dan een wachtrij plek voor die specifieke download. Wanneer u de eerste wachtrij plaats bereikt na een bepaalde wachttijd, dan heeft u recht op het ontvangen van data.om data te ontvangen.

Klassieke server gebaseerde eD2k
Verbinden met het netwerk
De sleutel tot dit netwerk is de eD2k server. Elke client moet verbonden zijn met de server om het netwerk op te komen.
Wanneer u uw client laat verbinden met een server, controleert de server of andere clients vrijelijk kunnen verbinden met uw client. Zoja, dan wijst de server uw client een zogenaamd hoog ID toe. Als communicatie geblokkeerd wordt, dan wijst de server uw client een laag ID toe.
Nadat het ID is toegewezen, zal eMule een lijst van alle gedeelde bestanden naar de server sturen. De server voegt de bestandsnamen en hash waarden die u stuurde toe aan diens database.

Zoeken naar bestanden
Zodra een client verbonden is met het netwerk, kan deze zoeken naar trefwoorden in bestandsnamen. Een zoekactie kan het zij locaal zijn, dan wel globaal. Wanneer het een locale zoekactie is (zoekt alleen bij de server waarmee u verbonden bent), zijn zoekacties sneller maar zullen minder resultaten geven. Wanneer het een globale zoekactie is (zoekt bij alle servers op het netwerk), zal het langer duren maar meer resultaten geven. Elke server zoekt het trefwoord in haar database en stuurt alle bestandsnamen (met de hash waarde) die overeenkomen met het trefwoord.

Bronnen vinden voor bestanden
Downloads kunnen toegevoegd worden via eMule's zoek functie of een speciaal eD2k link formaat die op veel websites aangeboden wordt.
Zodra ze in de Download lijst staan ondervraagt eMule eerst de locale (verbonden) server, en dan alle andere servers op het netwerk om bronnen voor deze afzonderlijke download. De server zoekt de bestands hash waarde in diens database en geeft de clients op die deze kent daarvoor.
Bronnen zijn andere clients die tenminste één volledig deel (9.28 MB) gedownload hebben van het bestand dat overeenkomt met de hash.

Kademlia serverloos netwerk
Verbinden met het netwerk
Het enige dat nodig is om met dit netwerk te verbinden is het IP adres en de poort van een willekeurige eMule client die al verbonden is. Dit wordt een Boot Strap genoemd.
Zodra een client op het netwerk is, vraagt deze naar andere clients om te bepalen of er vrijelijk verbonden kan worden met hem. Dit proces lijkt erg op de HoogID/LaagID controle op de servers. Als er vrijelijk met u verbonden kan worden, krijgt u een ID (gelijk aan een HoogID) en een "open" status toegekend. Kan er niet vrijelijk met u verbonden worden, dan krijgt u een "firewalled" status. Op het moment worden firewalled gebruikers niet ondersteund en bent u dan verplicht om met een server te verbinden. Firewall ondersteuning zal later toegevoegd worden.

Zoeken binnen Kademlia
Op dit netwerk geeft het niets waar u naar zoekt. Of het een zoek actie naar bestandsnamen is, bronnen voor een download of naar andere gebruikers, alles werkt vrijwel hetzelfde.
Er zijn geen servers die clients bijhouden en de bestanden die zij delen, dus dit zal gedaan moeten worden door elke deelnemende client zelf - strikt genomen is elke client zelf een kleine server.
Sinds elke client geïdentificeerd wordt door een unieke hash waarde, is het idee achter Kademlia om een zekere "verantwoordelijkheid" te associeren gebaseerd op deze hash. Elke client op het Kademlia netwerk werkt als een server voor zekere trefwoorden of bronnen. De gebruikers hash bepaalt de specifieke trefwoorden of bronnen.
Dus het doel van elk soort zoek actie is om die clients te vinden die de verantwoordelijkheid hebben voor het zoek onderwerp van dat moment. Dit wordt bereikt middels een ingewikkelde berekening van de mogelijke afstand naar de doel client door het vragen bij andere clients om de kortste weg ernaar.

Samenvatting
Beide netwerken hebben een totaal andere opvatting om hetzelfde te bereiken: Zoeken van bestanden en vinden van bronnen voor een bestand. Het belangrijkste doel van het Kademlia netwerk is om onafhankelijk van servers te zijn en inschaalbaarheid te verbeteren. Servers kunnen slechts een bepaald aantal gebruikers verwerken, en mocht een grote server neer gaan dan is het netwerk ernstig beschadigd.
Kademlia is zelf regulerend en stemt zichzelf af op de beste prestaties, afhankelijk van het aantal gebruikers en hun verbindings kwaliteit. Daarom is het meer bestand tegen een verlies van netwerk functionaliteit op grote schaal.

 

Is van toepassing op versie : .42a en later
Edited: 2004-08-17 by Beefhart


Last Update: 31.08.2004 9:16
FAQ
Algemene Informatie
De Voorkeuren
Ports, Firewalls, Routers
Servers
Kenmerken van eMule
Probleem Oplossing
  Beginners Gids
Netwerk Gids
Tools


Privacy Policy